Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын газраас Монгол Улсын “Хүнсний түхай" хуулийн 16 дугаар зуйлийн 16.1 дэх “Баяжуулаг бэлдмэл, хүнсний нэмэлт, өсгөврийн хөрөнгө, органик болон шинэ төхнологиор үйлдвэрлэсэн хүнсийг хүнсний асуудал эрхэлсэн төрийн захиргааны төв байгууллага улсын бүртгэлд бүртгэнэ” /, 16.2 дахь "Энэ хуулийн 16.1-д заасан баяжуулагч бэлдмэл, хүнсний нэмэлт, өсгөерийн хөрөнгө, органик болон шинэ технологиор үйлдвэрлэсэн хүнсийг бүртгэх, нийтийн хэрэгцээнд гаргах журмыг хүнсний асуудах эрхэлсэн Засгийн газрын гишүүн батална” гэсэн заалтууд өнөөдрийг хүртэл хэрэгжихгүй байгаатай холбоотойгоор тандал судалгаа хийсэн байна. Энэ талаар өнөөдөр хэвлэлийнхэн мэдээлэл хийлээ.
Тандалт судалгаанд хүнсний 54 үйлдвэрийн 274 /давхардсан тоогоор/ нэр төрлийн түүхий эд, бүтээгдэхүүн, хоол үйлдвэрлэл, үлчилгээнд хэрэглэж байгаа 30 нэр төрлийн түүхий эд, найрлагандаа хүнсний нэмэлт бодис агуулсан түүхий эд бүтээгдэхүүн импортлон худалдаалж байгаа 2 аж ахуйн нэгжийн 43 нэр төрлийн түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг хамруулсан Хүнсний бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд хэрэглэж байгаа тарагны хөрөнгө, амт, үнэр оруулагчид, цардуул, желатин, какао, хиамны бэлэн жор, исгэгч, чанаржуулагч, бялууны крем ба чимэглэл цэлцэгнүүр, шоколад зэргийн найрлагад 27 төрлийн будагч бодис, 7 төрлийн нөөшлөгч, 1 төрлийн исэлдэлтийн эсрэг бодис, 30 төрлийн өтгөрүүлэгч, тогтворжуулагч, 5 төрлийн хүчиллэг тохируулагч, 8 төрлийн амт сайжруулагч 1 төрлийн чихэрлэг амт үүсгэгч, 8 төрлийн өнгө тогтворжуулагч нийт 97 нэр төрлийн хүнсний нэмэлт хэрэглэж байгаагаас 80 гаруй хувь нь манай улсад мөрдөж байгаа “Хүнсний нэмэлтийн ерөнхий стандарт" MNS САС 192:200 стандартад огт тусгагдаагүй байна.
Гэтэл НҮБ-ын ХХААБ, ДЭМБ-ын Хууль эрх зүйн хорооноос батлан гаргадаг “Хүнсний нэмэлтийн ерөнхий тэмдэглэгээний стандарт” САС 192 стандартад 2013 онд нэмэлт өөрчлөлт оржээ. Гэтэл манай улс ОХУ, АНУ-д хүнсний үйлдвэрлэлд хэрэглэхийг хориглосон Е123, 127, 952 гэсэн хүнсний нэмэлтүүдийг бялуу, сүүн болон махан бүтээгдэхүүн гурилан бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд хэрэглэх нь элбэг байна.
Эдгээр хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүнүүдийг БНХАУ-аас импортлогдож байгаа бөгөөд төрөл бүрийн амт,үнэр оруулагч бодисын найрлаганд орж байгаа амарант-Е123 хүнсний будагч бодис нь элэгний үйл ажиллагаанд нөлөөлдөг, ургийн гаж хөгжил үүсгэх эрсдэлтэй, эритрозин-Е127 нь амьсгалын замын эрхтнийг цочроож, багтраа өвчин үүсэх нөхцлийг бүрдүүлдэг, бамбай булчирхайн хорт хавдрыг үүсгэх эрсдэлтэй цикламат-Е952 хавдар үүсгэх магадлалтай аж.
Ами
Оллоо.мн
Тандалт судалгаанд хүнсний 54 үйлдвэрийн 274 /давхардсан тоогоор/ нэр төрлийн түүхий эд, бүтээгдэхүүн, хоол үйлдвэрлэл, үлчилгээнд хэрэглэж байгаа 30 нэр төрлийн түүхий эд, найрлагандаа хүнсний нэмэлт бодис агуулсан түүхий эд бүтээгдэхүүн импортлон худалдаалж байгаа 2 аж ахуйн нэгжийн 43 нэр төрлийн түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг хамруулсан Хүнсний бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд хэрэглэж байгаа тарагны хөрөнгө, амт, үнэр оруулагчид, цардуул, желатин, какао, хиамны бэлэн жор, исгэгч, чанаржуулагч, бялууны крем ба чимэглэл цэлцэгнүүр, шоколад зэргийн найрлагад 27 төрлийн будагч бодис, 7 төрлийн нөөшлөгч, 1 төрлийн исэлдэлтийн эсрэг бодис, 30 төрлийн өтгөрүүлэгч, тогтворжуулагч, 5 төрлийн хүчиллэг тохируулагч, 8 төрлийн амт сайжруулагч 1 төрлийн чихэрлэг амт үүсгэгч, 8 төрлийн өнгө тогтворжуулагч нийт 97 нэр төрлийн хүнсний нэмэлт хэрэглэж байгаагаас 80 гаруй хувь нь манай улсад мөрдөж байгаа “Хүнсний нэмэлтийн ерөнхий стандарт" MNS САС 192:200 стандартад огт тусгагдаагүй байна.
Гэтэл НҮБ-ын ХХААБ, ДЭМБ-ын Хууль эрх зүйн хорооноос батлан гаргадаг “Хүнсний нэмэлтийн ерөнхий тэмдэглэгээний стандарт” САС 192 стандартад 2013 онд нэмэлт өөрчлөлт оржээ. Гэтэл манай улс ОХУ, АНУ-д хүнсний үйлдвэрлэлд хэрэглэхийг хориглосон Е123, 127, 952 гэсэн хүнсний нэмэлтүүдийг бялуу, сүүн болон махан бүтээгдэхүүн гурилан бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлд хэрэглэх нь элбэг байна.
Эдгээр хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүнүүдийг БНХАУ-аас импортлогдож байгаа бөгөөд төрөл бүрийн амт,үнэр оруулагч бодисын найрлаганд орж байгаа амарант-Е123 хүнсний будагч бодис нь элэгний үйл ажиллагаанд нөлөөлдөг, ургийн гаж хөгжил үүсгэх эрсдэлтэй, эритрозин-Е127 нь амьсгалын замын эрхтнийг цочроож, багтраа өвчин үүсэх нөхцлийг бүрдүүлдэг, бамбай булчирхайн хорт хавдрыг үүсгэх эрсдэлтэй цикламат-Е952 хавдар үүсгэх магадлалтай аж.
Ами
Оллоо.мн