Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулдаг Солонгос, Хятад хоолны газрууд олон бий. Манайхан ийм газруудаар үйлчлүүлэх их дуртай байдаг. Гэвч тус газрууд их заваан нөхцөлд хоол ундаа бэлтгэдэг нь шалгалтаар илэрдэг талаар мэдээлж байсан. Иргэдийн ходоодыг хоолны амт, өнгө үзэмжээр татдаг бөгөөд яг цаад гал тогоондоо ямар байдлаар бэлтгэж гаргадгийг хэн ч мэдэхгүй. Тавгалаад ирсэн хоолны өнгө үзэмж, үнэр танар, амтанд нь хууртагдаад иддэг нь үнэн.
Гэтэл хамгийн заваан хоолтой газрууд бол Хятад, Солонгос хоолны газар байдгийг мэддэггүй нь харамсалтай.
Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулдаг Хятад хоолны газраас их хэмжээний жоом илэрчээ. Тодруулбал, ЗТХЯ-ны хойно байрлах “Монгол Ламиан” компанийн харьяа Хятад зоогийн газар жоомтой орчинд дизель түлш ашиглан хоол хийж байжээ. Тус газрын цэвэрлэсэн гэх устан түмпэнд жоом их хэмжээгээр орчихсон. Угаалтуурт нь жоом бэлчсэн. Түмпэнд хийсэн махаа газар тавьсан байгаа бөгөөд хажуугаар нь жоом гүйлдэж байжээ. Мөн бас нэг зөрчил дизель түлшээр цахилгаан тогоогоо ажиллуулж муухай үнэр танар гаргаж, үйлчлүүлэгчдийнхээ болон ажилчдынхаа эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлж байсныг илрүүлсэн байна.
Ийнхүү Монголд байхгүй технологийг ашиглаж байна гэсэн үг юм. Энэ нь галын аюулгүй байдал талаасаа ч ноцтой зөрчил болно. Шалгалт хийсэн онцгой байдлын газрын алба хаагчийн хэлж буйгаар “Энэ ресторанд орж ирэхэд дизель түлш ихээр үнэртэж байна. Хоол хүнсний бараа бүтээгдэхүүнд үнэр нь шингэж байгаа” гэжээ.
Хөргөчинд гэхэд хөгцөрсөн ялзарсан ногоо ихтэй. Хог хаягдалдаа дарагдсан орчинд хоол бэлтгэдэг байна. Түүнчлэн хэд хоносон нь мэдэгдэхгүй шавар шаазанд хийсэн хоолны бүтээгдэхүүнийг тогоочоос нь асуухад “Мэдэхгүй” гэв.
Ийнхүү иргэдэд эрүүл хүнсээр хангахгүй, гал тогооны орчин нь эрүүл ахуйн наад захын шаардлага хангахгүй нөхцөлд хоол бэлтгэж байсан бөгөөд энэ газрын үйл ажиллагааг зөрчлөө арилгахыг шаардаж үйл ажиллагааг нь зогсоожээ.
Харин дүүргийн прокурорын газраас шалгалтын дүнгээр тус газарт хариуцлага тооцуулах юм байна. Иймэрхүү заваан газруудад шалгалт хийж байхгүй бол хортой нөхцөлд бохир орчинд хоол хүнс бэлтгэж, хүний эрүүл мэнд, хүнсний аюулгүй байдалд заналхийлсэн үйлдэл болоод байна.
Шалгалтаар илэрсэн зөрчлүүд:
• Үйл ажиллагааны чиглэлээр нь хуульд заасны дагуу мэргэжлийн хяналтын байгууллагад бүртгүүлээгүй,
• Үйлчилгээ явуулах гэрээ болон холбогдох бичиг баримтгүй, ажлын байр нь хоол үйлдвэрлэл үйлчилгээний эрүүл ахуйн шаардлага хангахгүй,
• Цэвэрлэгээ үйлчилгээ хангалтгүй, ажлын байранд шавжтай /жоом/, хүнсний агуулахгүй,
• Дизель түлш ашиглан гал гаргаж хоол үйлдвэрлэл явуулдаг,
• Хүнсний бүтээгдэхүүний гарал үүсэл, шинжилгээний бичиггүй,
•Ажиллагсад нь эрүүл мэндийн урьдчилан сэргийлэх үзлэг шинжилгээнд хамрагдаагүй,
• Дээж хадгалах хөргөгчгүй, дээжээ авдаггүй,
• Холбогдох бүртгэл хөтлөлтүүдийг хийдэггүй, бүтээгдэхүүний хугацаа дууссан,
•Технологийн картгүй, бүртгэл хөтлөлтийн дэвтэргүй, температур хэмжигчгүй, болсон болон түүхий бүтээгдэхүүн холилдсон,
•Болсон бүтээгдэхүүн хэзээ үйлдвэрлэсэн нь тодорхойгүй, дотоод хяналтын журамгүй,
• Үйл ажиллагаандаа хуульд заасан зохистой дадлыг нэвтрүүлээгүй зэрэг зөрчлүүд илэрчээ.
О.Сайхан
Оллоо.mn
Гэтэл хамгийн заваан хоолтой газрууд бол Хятад, Солонгос хоолны газар байдгийг мэддэггүй нь харамсалтай.
Нийслэлд үйл ажиллагаа явуулдаг Хятад хоолны газраас их хэмжээний жоом илэрчээ. Тодруулбал, ЗТХЯ-ны хойно байрлах “Монгол Ламиан” компанийн харьяа Хятад зоогийн газар жоомтой орчинд дизель түлш ашиглан хоол хийж байжээ. Тус газрын цэвэрлэсэн гэх устан түмпэнд жоом их хэмжээгээр орчихсон. Угаалтуурт нь жоом бэлчсэн. Түмпэнд хийсэн махаа газар тавьсан байгаа бөгөөд хажуугаар нь жоом гүйлдэж байжээ. Мөн бас нэг зөрчил дизель түлшээр цахилгаан тогоогоо ажиллуулж муухай үнэр танар гаргаж, үйлчлүүлэгчдийнхээ болон ажилчдынхаа эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлж байсныг илрүүлсэн байна.
Ийнхүү Монголд байхгүй технологийг ашиглаж байна гэсэн үг юм. Энэ нь галын аюулгүй байдал талаасаа ч ноцтой зөрчил болно. Шалгалт хийсэн онцгой байдлын газрын алба хаагчийн хэлж буйгаар “Энэ ресторанд орж ирэхэд дизель түлш ихээр үнэртэж байна. Хоол хүнсний бараа бүтээгдэхүүнд үнэр нь шингэж байгаа” гэжээ.
Хөргөчинд гэхэд хөгцөрсөн ялзарсан ногоо ихтэй. Хог хаягдалдаа дарагдсан орчинд хоол бэлтгэдэг байна. Түүнчлэн хэд хоносон нь мэдэгдэхгүй шавар шаазанд хийсэн хоолны бүтээгдэхүүнийг тогоочоос нь асуухад “Мэдэхгүй” гэв.
Ийнхүү иргэдэд эрүүл хүнсээр хангахгүй, гал тогооны орчин нь эрүүл ахуйн наад захын шаардлага хангахгүй нөхцөлд хоол бэлтгэж байсан бөгөөд энэ газрын үйл ажиллагааг зөрчлөө арилгахыг шаардаж үйл ажиллагааг нь зогсоожээ.
Харин дүүргийн прокурорын газраас шалгалтын дүнгээр тус газарт хариуцлага тооцуулах юм байна. Иймэрхүү заваан газруудад шалгалт хийж байхгүй бол хортой нөхцөлд бохир орчинд хоол хүнс бэлтгэж, хүний эрүүл мэнд, хүнсний аюулгүй байдалд заналхийлсэн үйлдэл болоод байна.
Шалгалтаар илэрсэн зөрчлүүд:
• Үйл ажиллагааны чиглэлээр нь хуульд заасны дагуу мэргэжлийн хяналтын байгууллагад бүртгүүлээгүй,
• Үйлчилгээ явуулах гэрээ болон холбогдох бичиг баримтгүй, ажлын байр нь хоол үйлдвэрлэл үйлчилгээний эрүүл ахуйн шаардлага хангахгүй,
• Цэвэрлэгээ үйлчилгээ хангалтгүй, ажлын байранд шавжтай /жоом/, хүнсний агуулахгүй,
• Дизель түлш ашиглан гал гаргаж хоол үйлдвэрлэл явуулдаг,
• Хүнсний бүтээгдэхүүний гарал үүсэл, шинжилгээний бичиггүй,
•Ажиллагсад нь эрүүл мэндийн урьдчилан сэргийлэх үзлэг шинжилгээнд хамрагдаагүй,
• Дээж хадгалах хөргөгчгүй, дээжээ авдаггүй,
• Холбогдох бүртгэл хөтлөлтүүдийг хийдэггүй, бүтээгдэхүүний хугацаа дууссан,
•Технологийн картгүй, бүртгэл хөтлөлтийн дэвтэргүй, температур хэмжигчгүй, болсон болон түүхий бүтээгдэхүүн холилдсон,
•Болсон бүтээгдэхүүн хэзээ үйлдвэрлэсэн нь тодорхойгүй, дотоод хяналтын журамгүй,
• Үйл ажиллагаандаа хуульд заасан зохистой дадлыг нэвтрүүлээгүй зэрэг зөрчлүүд илэрчээ.
О.Сайхан
Оллоо.mn