Өөдрөг амьдрахаар өөрийгөө сойдог болжээ.

Монголчуудын хувьд жар хүрээд сая ухаармагцаа чад болдог тухай зүйр үг бий. Тэтвэл хүний биений амьдрах дундаж потенциаль 120 жил хавьцаа гэлцэх юм. Тэгж зуу гарч үхэж өгөхгүй зөнөглөх нь ч яамай. Ядаж наян тавныхаа төрсөн өдрийг зад тэмдэглэчих юмсан. Ялангуяа эмэгтэйчүүд, бүсгүйчүүд залуу үетэйгээ зууралдаж, арга ядахдаа насаа хүртэл нууж тарчилдаг.
Эрүүл саруул, урт удаан явахын тулд өөртөө зав цаг гарган, биеэ чагнаж бөөцийлж, зарим тохиолдолд өөрийгөө ялах хэмжээний тэсвэр хатуужлыг амьдрал бидэнд тул-гамдаж байна. Энэ тухай санаанууд явдагийг заримаас нь сонирхов.
Саявтар Поль Брег гэдэг америк өвгөн бараг мөн-хөрөхөө алдсан гэдэг. Харамсалтай нь тэрээр 1980-аад онд усанд живээд нас байсан. 95-тай гэхэд бүх эрхтэн нь цоо эрүүл, дөч гарч яваа болов уу гэмээр овор багатай явсан энэ эрийн амжилтын нууц нь ердөө л өлссөний үр дүн байжээ.
Эх орны дайны үед хүмүүс үй олноороо өлсгөлөнгөөр үхдэг байсан бол өнөө цатгалангаар явчихдаг болсон гэнэ шүү. Огт санаанд оромгүй юм.
Өдөр болгон ширээ дүүргэсэн шарсан өндөг, хуурсан хиам, тарган хавирга, чихэртэй боов, цөцгий тосоор хал-гиж, гулгих нь өлөн байхаас долоон дор гэж номлогчид
Олон.
Хүний бие рүү нэвтрэн орогч хүнс хийгээд бусад хүчин зүйлс орчин үед бие организмыг зориулалтын бусаар хоронд нэвчүүлдэг болсон гэнэ.
Амьсгалдаг агаар гэхэд л угаар, залгилдаг ус нь угаадас байхад хүн эрүүл удаан тэсэхгүй нь ойлгомжтой. Манай эвдэрхий зам машин засварчдыг ажилтай болгодог шиг барууны утаа ихтэй шигүү хотуудад эмнэлэг, эмч нар илүүтэй зоолдог. Гадаадын ихэнх томоохон хотуудын крантны усыг түүхиигээр нь уухыг хориглодог. Энэ нь цэвэрлэх байгууламжаар дахин дахин эргэлдүүлсээр байгаад сүүлдээ бүр дий-лэхээ байхаар нь хлормины уусмал шингээж буцааж илгээдэгтэй холбоотой юм.
Ер нь нэрмэл биш л бол ус гаднаа тунгалаг авч ямар нэгэн бодистой уусмалжсан тэр нь биенд янз бүрээр нөлөөлнө. Төрөл бүрийн рашааныг бас л нэг хольцтой хор гэх хүн тааралддаг. Тийм тул эмчийн зөвлөгөөг харгалзан рашаан усанд хандах нь зөв байх.
Газар тариаланчдын ургацандаа хэрхэн ханддаг хөгжлөөс шалтгаалан бидний иддэг хүнс нуль хороон нэвчсэн гэлцдэг. Ургацыг арвижуулахын тулд химийн бордоог замбараагүй цацдаг. Ерөнхийд нь парафин хэмээ-дэг химийн урвалд орсон төмс, алим гаднаа биерхүү, өнгөлөг, угаагаад, хальсыг нь хуссан ч, чанаад нэмэргүй, муутгахаас сэргийлеэн, гоё өнгетэй болгосон зэрэг хүний анхаарал татсан супер ургацын химийн найрлагыг боловеруулах эрхтэн хүний биед байхгүй. Тэгсэн мөртлөө биенээс гарч явахгүй тухлан үлдэж нэгэн цагт гай тарина. Манайхан гурван цагаанаас хол яв гэдэг дээ. Өөх чихрийг хүмүүс ойлгоод багасгаад эхэлж. Архи уудаг хүмүүс чихрэнд дургүй. Тэр нь ойлгомжтой. Нэг шил архи нэг кило чихрээс ч илүү сахарлагын туйл юм чинь. Харин давсны хорыг арай бүрхэг тайлбарласан байдаг. Яг нарийндаа бол ямар ч давсанд витамин байхгүй натри, кали, гэсэн химийн бодис. Кали нь хүн амьтанд бага зэрэг хэрэг болдог. Ту-хайлбал, яс хэврэгшихээс хамгаалах зэрэг. Иодтой давсыг халбага халбагаар нь идэж ухаантай болно гэдэг нь зүгээр л наймааны реклам. Хүн анхнаасаа давс иддэггүй байсан гэж түүхэнд тэмдэг-лэжээ. Хожим хүн анх тамхинд орохдоо эвгүй хахаж цацдаг шиг давсанд ярвайж гашуу оргиулсаар нэг л мэдэхэд давсгүй хоол хоолойгоор давахаа больсон. Их давсархаг аягалах нь нэг төрлийн гаж дон юм уу даа. Хүнсэнд хангалттай зали, натри байсаар атал нэмж давсалсан ногоо, халиар зажлах нь ховдог алхам юм. Их хэмжээгээр давс гэдсэнд орохоор ходоод дотроос халуу шатаж ус нэхнэ.
Хүний бие зарим талаараа маш энгийн. Тухайлбал, давс их хэрэглэхээр түүнийг нь бөөр тунардаг гэнэ. Настай хүний хэл хавагнасан байдгийн учрыг ингэж тайлбарлах юм.
Фермерүүд үнээндээ бор давс их өгнө. Үнээ цангаж илүү их ус ууна. Үр дүнд сүү сааль арвин гарна. Туулын голоос нэмээгүй л болохоос адилхан усархаг, гашуун сүүг хэрэглэгчид худалдан авна. Аливаа юманд норм хэмжээ бий. Бид энд өдөрт ойролцоогоор нэг грамм давс хүрэлцээтэй. Энэ нь хоолондоо халбага халбагаар нь цацдаг хэмжээнээс 20 дахин бага хэрэглээ гэсэн үг. За тэгээд исгэсэн хөөсөн мантуу буюу гурилан бүтээгдэхүүнийг хүн төрөлхтен түрүүчээсээ нохойд хаяад эхэллээ.
Энэ мэт есөн жорын хүнс хоол хоолойгоор даваад хошногоор гартлаа арав гаран метр замыг гэдеэн дотор туулна. Тэр явцад шим тэ-жээл нь үлдэж хэрэггүй нь гарна л даа. Харин химийн бодис нь давс нь чихэр нь өөх тос нь үлдэж хүнийг таргалуулж, эв хавгүй амьтан болгож орхидог. Эдгээр гурван цагаан бидэнд хэр хорогдонгуй байдгийг эргэн тойрон дахь мяраалаг найз нараасаа харж болно. Энэ бол буяны тарга яавч биш. Хөдөлгөөн хийхгүйгээр хүнс ам руу хийх нь эхэндээ монжсон үйлдэл авч яваандаа идсэн хоол шингэж задралгүй ялзарч хороор дүүрдэг. Нүүр амаар юм гарах, үрчийж хорчийх нь архи тамхи төдийгүй идсэн шүүж бардаггүй. Хужир устай хамтран биенд нэвчиж зүгээр л өвдөгнөөс доош уусантай холбоотой.
Ийнхүү заримыг нь хүний амьдралын туршлага төдийгүй анагаах ухаан зориудын өлсөх эмчилгээнд анхаарлаа хандуулаад байгаа гэнэ.
Мацаг барих, хоол хүнсэнд хэмнэлттэй энэ эмчилгээг хийж хүчрэхгүй хэн байх билээ. Хэрэв та аль нэг дур-тай цагаасаа эхлэн өлссүгэй хэмээн шийдвээс яг 24 ца-гийн дотор хэлэн дээрээ юм тавилгүи дараа өдриинхөө ойг хүргэх горимтой. Энэ хуга-цаанд зөвхөн нэрмэл уе буюу бороо цасаар ханатлаа ун-даална. Ажил төрөлтэй бол тэрнийгээ хийгээд л ганц өдөр өлсчих.
24 цагийн дотор биеид шингэсэн нэлээдгүй бохир шээс, өтгөнөөр дамжин гадаг-шилж дажгүй эрүүлждэг гэнэ шүү. Ухаандаа дотоод эрхтэндээ их цэвэрлэгээ хийж буй гэсэн үг. Бидний өнөөгийн орчин дахь идэж уусан хүнс дээр хэлеэнчлэн асар их бохирдсон байдаг тул ингэхээс өөр гарцгүйг эмч нар зөв-лөж байна. Мэдээж жин хөн-гөрч шавхран гоолиг байх үүдийг нээнэ.
Дотроос ялзрах элдэв эвгүй үнэрүүд дахин дахин өлсөөд дадахаар ор сураггүй арилин одож бие ариусдаг гэж шашныхан ч хэлдэг нь ортой. Цааш нь бүр даваръя гэвэл 48, 72 цагийн өлгөлөн рүү орж завсар зайнд нь байцаа, манжин, лууванг түүхийгээр нь хоолонд хэрэглэвэл машин дор орчихгүй бол хэд л бол хэд насалдаг гэнэ дээ. Гэхдээ Монгол орны эре тэрс хатуу цаг уур гэж нэг юм бий. Тэгэхээр өвөл энэ нь бүтэмж муутай болов уу. Одоо энэ хар халуунд бол хэдэн өдрөөр ч хамаагүй өлсөөд хэвтэж болмоор. Нөөшилсөн, консерволсон мах, ногоо, давсалсан өөхтэй хоол ундыг хэрэглэсний дараа ямар нэгэн биеийн хүчний хөдөлгөөн хийж өрөө төлөх ёстойг мартдаг. Хөдөлгөөний сонго-дог хэлбэр нь явган алхах ёстой. Хоёр хөлний нийт 26 бүлэг яс үргэлж хөдөлгөөн хийхийг нэхдэг. Түүнийг үл биелүүлснээр дороосоо өтөлж эхэлдэг. Яс хөдлөлгүй байсаар зэвэреэн төмөр мэт болон бүх биеийг доголдуулах эхийг тавьдаг. Эрүүл мэндийн дасгал нь заавал гимнастик хийгээд үсэрч харайхаас гадна ядаж амьсгалын дасгалыг хийгээд бай гэж зөвлөж байна. Тэр нь юу юм гэхээр ханатлаа амьсгаа аваад хэсэг түгжих дараа нь ширхэг ч агаар үлдээлгүй алгуур амьсгаагаа шавхаж гаргах. Энийг бол хаа яваа газраа гэнэт санаад хийгээд байж болно ш дээ.
Өлсөж эрүүлжинэ гэдэг өлсгөлөн зарлахтай адилгүй, клизм тавьж, жингээ хасч буй тамирчин шиг зүдрэх ч шаардлагагүй. Зүгээр л ажлаа хийдгээ хийгээд явж байна.
Харин нэрсэн уснаас өөр юуг ч хоолой давуулж болохгүй. Бүр өлсөөд болохгүй бол жаахан зөгийн бал идчих. Энэнээс цааш харин бүү давраарай.

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Өөдрөг амьдрахаар өөрийгөө сойдог болжээ.

Монголчуудын хувьд жар хүрээд сая ухаармагцаа чад болдог тухай зүйр үг бий. Тэтвэл хүний биений амьдрах дундаж потенциаль 120 жил хавьцаа гэлцэх юм. Тэгж зуу гарч үхэж өгөхгүй зөнөглөх нь ч яамай. Ядаж наян тавныхаа төрсөн өдрийг зад тэмдэглэчих юмсан. Ялангуяа эмэгтэйчүүд, бүсгүйчүүд залуу үетэйгээ зууралдаж, арга ядахдаа насаа хүртэл нууж тарчилдаг.
Эрүүл саруул, урт удаан явахын тулд өөртөө зав цаг гарган, биеэ чагнаж бөөцийлж, зарим тохиолдолд өөрийгөө ялах хэмжээний тэсвэр хатуужлыг амьдрал бидэнд тул-гамдаж байна. Энэ тухай санаанууд явдагийг заримаас нь сонирхов.
Саявтар Поль Брег гэдэг америк өвгөн бараг мөн-хөрөхөө алдсан гэдэг. Харамсалтай нь тэрээр 1980-аад онд усанд живээд нас байсан. 95-тай гэхэд бүх эрхтэн нь цоо эрүүл, дөч гарч яваа болов уу гэмээр овор багатай явсан энэ эрийн амжилтын нууц нь ердөө л өлссөний үр дүн байжээ.
Эх орны дайны үед хүмүүс үй олноороо өлсгөлөнгөөр үхдэг байсан бол өнөө цатгалангаар явчихдаг болсон гэнэ шүү. Огт санаанд оромгүй юм.
Өдөр болгон ширээ дүүргэсэн шарсан өндөг, хуурсан хиам, тарган хавирга, чихэртэй боов, цөцгий тосоор хал-гиж, гулгих нь өлөн байхаас долоон дор гэж номлогчид
Олон.
Хүний бие рүү нэвтрэн орогч хүнс хийгээд бусад хүчин зүйлс орчин үед бие организмыг зориулалтын бусаар хоронд нэвчүүлдэг болсон гэнэ.
Амьсгалдаг агаар гэхэд л угаар, залгилдаг ус нь угаадас байхад хүн эрүүл удаан тэсэхгүй нь ойлгомжтой. Манай эвдэрхий зам машин засварчдыг ажилтай болгодог шиг барууны утаа ихтэй шигүү хотуудад эмнэлэг, эмч нар илүүтэй зоолдог. Гадаадын ихэнх томоохон хотуудын крантны усыг түүхиигээр нь уухыг хориглодог. Энэ нь цэвэрлэх байгууламжаар дахин дахин эргэлдүүлсээр байгаад сүүлдээ бүр дий-лэхээ байхаар нь хлормины уусмал шингээж буцааж илгээдэгтэй холбоотой юм.
Ер нь нэрмэл биш л бол ус гаднаа тунгалаг авч ямар нэгэн бодистой уусмалжсан тэр нь биенд янз бүрээр нөлөөлнө. Төрөл бүрийн рашааныг бас л нэг хольцтой хор гэх хүн тааралддаг. Тийм тул эмчийн зөвлөгөөг харгалзан рашаан усанд хандах нь зөв байх.
Газар тариаланчдын ургацандаа хэрхэн ханддаг хөгжлөөс шалтгаалан бидний иддэг хүнс нуль хороон нэвчсэн гэлцдэг. Ургацыг арвижуулахын тулд химийн бордоог замбараагүй цацдаг. Ерөнхийд нь парафин хэмээ-дэг химийн урвалд орсон төмс, алим гаднаа биерхүү, өнгөлөг, угаагаад, хальсыг нь хуссан ч, чанаад нэмэргүй, муутгахаас сэргийлеэн, гоё өнгетэй болгосон зэрэг хүний анхаарал татсан супер ургацын химийн найрлагыг боловеруулах эрхтэн хүний биед байхгүй. Тэгсэн мөртлөө биенээс гарч явахгүй тухлан үлдэж нэгэн цагт гай тарина. Манайхан гурван цагаанаас хол яв гэдэг дээ. Өөх чихрийг хүмүүс ойлгоод багасгаад эхэлж. Архи уудаг хүмүүс чихрэнд дургүй. Тэр нь ойлгомжтой. Нэг шил архи нэг кило чихрээс ч илүү сахарлагын туйл юм чинь. Харин давсны хорыг арай бүрхэг тайлбарласан байдаг. Яг нарийндаа бол ямар ч давсанд витамин байхгүй натри, кали, гэсэн химийн бодис. Кали нь хүн амьтанд бага зэрэг хэрэг болдог. Ту-хайлбал, яс хэврэгшихээс хамгаалах зэрэг. Иодтой давсыг халбага халбагаар нь идэж ухаантай болно гэдэг нь зүгээр л наймааны реклам. Хүн анхнаасаа давс иддэггүй байсан гэж түүхэнд тэмдэг-лэжээ. Хожим хүн анх тамхинд орохдоо эвгүй хахаж цацдаг шиг давсанд ярвайж гашуу оргиулсаар нэг л мэдэхэд давсгүй хоол хоолойгоор давахаа больсон. Их давсархаг аягалах нь нэг төрлийн гаж дон юм уу даа. Хүнсэнд хангалттай зали, натри байсаар атал нэмж давсалсан ногоо, халиар зажлах нь ховдог алхам юм. Их хэмжээгээр давс гэдсэнд орохоор ходоод дотроос халуу шатаж ус нэхнэ.
Хүний бие зарим талаараа маш энгийн. Тухайлбал, давс их хэрэглэхээр түүнийг нь бөөр тунардаг гэнэ. Настай хүний хэл хавагнасан байдгийн учрыг ингэж тайлбарлах юм.
Фермерүүд үнээндээ бор давс их өгнө. Үнээ цангаж илүү их ус ууна. Үр дүнд сүү сааль арвин гарна. Туулын голоос нэмээгүй л болохоос адилхан усархаг, гашуун сүүг хэрэглэгчид худалдан авна. Аливаа юманд норм хэмжээ бий. Бид энд өдөрт ойролцоогоор нэг грамм давс хүрэлцээтэй. Энэ нь хоолондоо халбага халбагаар нь цацдаг хэмжээнээс 20 дахин бага хэрэглээ гэсэн үг. За тэгээд исгэсэн хөөсөн мантуу буюу гурилан бүтээгдэхүүнийг хүн төрөлхтен түрүүчээсээ нохойд хаяад эхэллээ.
Энэ мэт есөн жорын хүнс хоол хоолойгоор даваад хошногоор гартлаа арав гаран метр замыг гэдеэн дотор туулна. Тэр явцад шим тэ-жээл нь үлдэж хэрэггүй нь гарна л даа. Харин химийн бодис нь давс нь чихэр нь өөх тос нь үлдэж хүнийг таргалуулж, эв хавгүй амьтан болгож орхидог. Эдгээр гурван цагаан бидэнд хэр хорогдонгуй байдгийг эргэн тойрон дахь мяраалаг найз нараасаа харж болно. Энэ бол буяны тарга яавч биш. Хөдөлгөөн хийхгүйгээр хүнс ам руу хийх нь эхэндээ монжсон үйлдэл авч яваандаа идсэн хоол шингэж задралгүй ялзарч хороор дүүрдэг. Нүүр амаар юм гарах, үрчийж хорчийх нь архи тамхи төдийгүй идсэн шүүж бардаггүй. Хужир устай хамтран биенд нэвчиж зүгээр л өвдөгнөөс доош уусантай холбоотой.
Ийнхүү заримыг нь хүний амьдралын туршлага төдийгүй анагаах ухаан зориудын өлсөх эмчилгээнд анхаарлаа хандуулаад байгаа гэнэ.
Мацаг барих, хоол хүнсэнд хэмнэлттэй энэ эмчилгээг хийж хүчрэхгүй хэн байх билээ. Хэрэв та аль нэг дур-тай цагаасаа эхлэн өлссүгэй хэмээн шийдвээс яг 24 ца-гийн дотор хэлэн дээрээ юм тавилгүи дараа өдриинхөө ойг хүргэх горимтой. Энэ хуга-цаанд зөвхөн нэрмэл уе буюу бороо цасаар ханатлаа ун-даална. Ажил төрөлтэй бол тэрнийгээ хийгээд л ганц өдөр өлсчих.
24 цагийн дотор биеид шингэсэн нэлээдгүй бохир шээс, өтгөнөөр дамжин гадаг-шилж дажгүй эрүүлждэг гэнэ шүү. Ухаандаа дотоод эрхтэндээ их цэвэрлэгээ хийж буй гэсэн үг. Бидний өнөөгийн орчин дахь идэж уусан хүнс дээр хэлеэнчлэн асар их бохирдсон байдаг тул ингэхээс өөр гарцгүйг эмч нар зөв-лөж байна. Мэдээж жин хөн-гөрч шавхран гоолиг байх үүдийг нээнэ.
Дотроос ялзрах элдэв эвгүй үнэрүүд дахин дахин өлсөөд дадахаар ор сураггүй арилин одож бие ариусдаг гэж шашныхан ч хэлдэг нь ортой. Цааш нь бүр даваръя гэвэл 48, 72 цагийн өлгөлөн рүү орж завсар зайнд нь байцаа, манжин, лууванг түүхийгээр нь хоолонд хэрэглэвэл машин дор орчихгүй бол хэд л бол хэд насалдаг гэнэ дээ. Гэхдээ Монгол орны эре тэрс хатуу цаг уур гэж нэг юм бий. Тэгэхээр өвөл энэ нь бүтэмж муутай болов уу. Одоо энэ хар халуунд бол хэдэн өдрөөр ч хамаагүй өлсөөд хэвтэж болмоор. Нөөшилсөн, консерволсон мах, ногоо, давсалсан өөхтэй хоол ундыг хэрэглэсний дараа ямар нэгэн биеийн хүчний хөдөлгөөн хийж өрөө төлөх ёстойг мартдаг. Хөдөлгөөний сонго-дог хэлбэр нь явган алхах ёстой. Хоёр хөлний нийт 26 бүлэг яс үргэлж хөдөлгөөн хийхийг нэхдэг. Түүнийг үл биелүүлснээр дороосоо өтөлж эхэлдэг. Яс хөдлөлгүй байсаар зэвэреэн төмөр мэт болон бүх биеийг доголдуулах эхийг тавьдаг. Эрүүл мэндийн дасгал нь заавал гимнастик хийгээд үсэрч харайхаас гадна ядаж амьсгалын дасгалыг хийгээд бай гэж зөвлөж байна. Тэр нь юу юм гэхээр ханатлаа амьсгаа аваад хэсэг түгжих дараа нь ширхэг ч агаар үлдээлгүй алгуур амьсгаагаа шавхаж гаргах. Энийг бол хаа яваа газраа гэнэт санаад хийгээд байж болно ш дээ.
Өлсөж эрүүлжинэ гэдэг өлсгөлөн зарлахтай адилгүй, клизм тавьж, жингээ хасч буй тамирчин шиг зүдрэх ч шаардлагагүй. Зүгээр л ажлаа хийдгээ хийгээд явж байна.
Харин нэрсэн уснаас өөр юуг ч хоолой давуулж болохгүй. Бүр өлсөөд болохгүй бол жаахан зөгийн бал идчих. Энэнээс цааш харин бүү давраарай.

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Өөдрөг амьдрахаар өөрийгөө сойдог болжээ.

Монголчуудын хувьд жар хүрээд сая ухаармагцаа чад болдог тухай зүйр үг бий. Тэтвэл хүний биений амьдрах дундаж потенциаль 120 жил хавьцаа гэлцэх юм. Тэгж зуу гарч үхэж өгөхгүй зөнөглөх нь ч яамай. Ядаж наян тавныхаа төрсөн өдрийг зад тэмдэглэчих юмсан. Ялангуяа эмэгтэйчүүд, бүсгүйчүүд залуу үетэйгээ зууралдаж, арга ядахдаа насаа хүртэл нууж тарчилдаг.
Эрүүл саруул, урт удаан явахын тулд өөртөө зав цаг гарган, биеэ чагнаж бөөцийлж, зарим тохиолдолд өөрийгөө ялах хэмжээний тэсвэр хатуужлыг амьдрал бидэнд тул-гамдаж байна. Энэ тухай санаанууд явдагийг заримаас нь сонирхов.
Саявтар Поль Брег гэдэг америк өвгөн бараг мөн-хөрөхөө алдсан гэдэг. Харамсалтай нь тэрээр 1980-аад онд усанд живээд нас байсан. 95-тай гэхэд бүх эрхтэн нь цоо эрүүл, дөч гарч яваа болов уу гэмээр овор багатай явсан энэ эрийн амжилтын нууц нь ердөө л өлссөний үр дүн байжээ.
Эх орны дайны үед хүмүүс үй олноороо өлсгөлөнгөөр үхдэг байсан бол өнөө цатгалангаар явчихдаг болсон гэнэ шүү. Огт санаанд оромгүй юм.
Өдөр болгон ширээ дүүргэсэн шарсан өндөг, хуурсан хиам, тарган хавирга, чихэртэй боов, цөцгий тосоор хал-гиж, гулгих нь өлөн байхаас долоон дор гэж номлогчид
Олон.
Хүний бие рүү нэвтрэн орогч хүнс хийгээд бусад хүчин зүйлс орчин үед бие организмыг зориулалтын бусаар хоронд нэвчүүлдэг болсон гэнэ.
Амьсгалдаг агаар гэхэд л угаар, залгилдаг ус нь угаадас байхад хүн эрүүл удаан тэсэхгүй нь ойлгомжтой. Манай эвдэрхий зам машин засварчдыг ажилтай болгодог шиг барууны утаа ихтэй шигүү хотуудад эмнэлэг, эмч нар илүүтэй зоолдог. Гадаадын ихэнх томоохон хотуудын крантны усыг түүхиигээр нь уухыг хориглодог. Энэ нь цэвэрлэх байгууламжаар дахин дахин эргэлдүүлсээр байгаад сүүлдээ бүр дий-лэхээ байхаар нь хлормины уусмал шингээж буцааж илгээдэгтэй холбоотой юм.
Ер нь нэрмэл биш л бол ус гаднаа тунгалаг авч ямар нэгэн бодистой уусмалжсан тэр нь биенд янз бүрээр нөлөөлнө. Төрөл бүрийн рашааныг бас л нэг хольцтой хор гэх хүн тааралддаг. Тийм тул эмчийн зөвлөгөөг харгалзан рашаан усанд хандах нь зөв байх.
Газар тариаланчдын ургацандаа хэрхэн ханддаг хөгжлөөс шалтгаалан бидний иддэг хүнс нуль хороон нэвчсэн гэлцдэг. Ургацыг арвижуулахын тулд химийн бордоог замбараагүй цацдаг. Ерөнхийд нь парафин хэмээ-дэг химийн урвалд орсон төмс, алим гаднаа биерхүү, өнгөлөг, угаагаад, хальсыг нь хуссан ч, чанаад нэмэргүй, муутгахаас сэргийлеэн, гоё өнгетэй болгосон зэрэг хүний анхаарал татсан супер ургацын химийн найрлагыг боловеруулах эрхтэн хүний биед байхгүй. Тэгсэн мөртлөө биенээс гарч явахгүй тухлан үлдэж нэгэн цагт гай тарина. Манайхан гурван цагаанаас хол яв гэдэг дээ. Өөх чихрийг хүмүүс ойлгоод багасгаад эхэлж. Архи уудаг хүмүүс чихрэнд дургүй. Тэр нь ойлгомжтой. Нэг шил архи нэг кило чихрээс ч илүү сахарлагын туйл юм чинь. Харин давсны хорыг арай бүрхэг тайлбарласан байдаг. Яг нарийндаа бол ямар ч давсанд витамин байхгүй натри, кали, гэсэн химийн бодис. Кали нь хүн амьтанд бага зэрэг хэрэг болдог. Ту-хайлбал, яс хэврэгшихээс хамгаалах зэрэг. Иодтой давсыг халбага халбагаар нь идэж ухаантай болно гэдэг нь зүгээр л наймааны реклам. Хүн анхнаасаа давс иддэггүй байсан гэж түүхэнд тэмдэг-лэжээ. Хожим хүн анх тамхинд орохдоо эвгүй хахаж цацдаг шиг давсанд ярвайж гашуу оргиулсаар нэг л мэдэхэд давсгүй хоол хоолойгоор давахаа больсон. Их давсархаг аягалах нь нэг төрлийн гаж дон юм уу даа. Хүнсэнд хангалттай зали, натри байсаар атал нэмж давсалсан ногоо, халиар зажлах нь ховдог алхам юм. Их хэмжээгээр давс гэдсэнд орохоор ходоод дотроос халуу шатаж ус нэхнэ.
Хүний бие зарим талаараа маш энгийн. Тухайлбал, давс их хэрэглэхээр түүнийг нь бөөр тунардаг гэнэ. Настай хүний хэл хавагнасан байдгийн учрыг ингэж тайлбарлах юм.
Фермерүүд үнээндээ бор давс их өгнө. Үнээ цангаж илүү их ус ууна. Үр дүнд сүү сааль арвин гарна. Туулын голоос нэмээгүй л болохоос адилхан усархаг, гашуун сүүг хэрэглэгчид худалдан авна. Аливаа юманд норм хэмжээ бий. Бид энд өдөрт ойролцоогоор нэг грамм давс хүрэлцээтэй. Энэ нь хоолондоо халбага халбагаар нь цацдаг хэмжээнээс 20 дахин бага хэрэглээ гэсэн үг. За тэгээд исгэсэн хөөсөн мантуу буюу гурилан бүтээгдэхүүнийг хүн төрөлхтен түрүүчээсээ нохойд хаяад эхэллээ.
Энэ мэт есөн жорын хүнс хоол хоолойгоор даваад хошногоор гартлаа арав гаран метр замыг гэдеэн дотор туулна. Тэр явцад шим тэ-жээл нь үлдэж хэрэггүй нь гарна л даа. Харин химийн бодис нь давс нь чихэр нь өөх тос нь үлдэж хүнийг таргалуулж, эв хавгүй амьтан болгож орхидог. Эдгээр гурван цагаан бидэнд хэр хорогдонгуй байдгийг эргэн тойрон дахь мяраалаг найз нараасаа харж болно. Энэ бол буяны тарга яавч биш. Хөдөлгөөн хийхгүйгээр хүнс ам руу хийх нь эхэндээ монжсон үйлдэл авч яваандаа идсэн хоол шингэж задралгүй ялзарч хороор дүүрдэг. Нүүр амаар юм гарах, үрчийж хорчийх нь архи тамхи төдийгүй идсэн шүүж бардаггүй. Хужир устай хамтран биенд нэвчиж зүгээр л өвдөгнөөс доош уусантай холбоотой.
Ийнхүү заримыг нь хүний амьдралын туршлага төдийгүй анагаах ухаан зориудын өлсөх эмчилгээнд анхаарлаа хандуулаад байгаа гэнэ.
Мацаг барих, хоол хүнсэнд хэмнэлттэй энэ эмчилгээг хийж хүчрэхгүй хэн байх билээ. Хэрэв та аль нэг дур-тай цагаасаа эхлэн өлссүгэй хэмээн шийдвээс яг 24 ца-гийн дотор хэлэн дээрээ юм тавилгүи дараа өдриинхөө ойг хүргэх горимтой. Энэ хуга-цаанд зөвхөн нэрмэл уе буюу бороо цасаар ханатлаа ун-даална. Ажил төрөлтэй бол тэрнийгээ хийгээд л ганц өдөр өлсчих.
24 цагийн дотор биеид шингэсэн нэлээдгүй бохир шээс, өтгөнөөр дамжин гадаг-шилж дажгүй эрүүлждэг гэнэ шүү. Ухаандаа дотоод эрхтэндээ их цэвэрлэгээ хийж буй гэсэн үг. Бидний өнөөгийн орчин дахь идэж уусан хүнс дээр хэлеэнчлэн асар их бохирдсон байдаг тул ингэхээс өөр гарцгүйг эмч нар зөв-лөж байна. Мэдээж жин хөн-гөрч шавхран гоолиг байх үүдийг нээнэ.
Дотроос ялзрах элдэв эвгүй үнэрүүд дахин дахин өлсөөд дадахаар ор сураггүй арилин одож бие ариусдаг гэж шашныхан ч хэлдэг нь ортой. Цааш нь бүр даваръя гэвэл 48, 72 цагийн өлгөлөн рүү орж завсар зайнд нь байцаа, манжин, лууванг түүхийгээр нь хоолонд хэрэглэвэл машин дор орчихгүй бол хэд л бол хэд насалдаг гэнэ дээ. Гэхдээ Монгол орны эре тэрс хатуу цаг уур гэж нэг юм бий. Тэгэхээр өвөл энэ нь бүтэмж муутай болов уу. Одоо энэ хар халуунд бол хэдэн өдрөөр ч хамаагүй өлсөөд хэвтэж болмоор. Нөөшилсөн, консерволсон мах, ногоо, давсалсан өөхтэй хоол ундыг хэрэглэсний дараа ямар нэгэн биеийн хүчний хөдөлгөөн хийж өрөө төлөх ёстойг мартдаг. Хөдөлгөөний сонго-дог хэлбэр нь явган алхах ёстой. Хоёр хөлний нийт 26 бүлэг яс үргэлж хөдөлгөөн хийхийг нэхдэг. Түүнийг үл биелүүлснээр дороосоо өтөлж эхэлдэг. Яс хөдлөлгүй байсаар зэвэреэн төмөр мэт болон бүх биеийг доголдуулах эхийг тавьдаг. Эрүүл мэндийн дасгал нь заавал гимнастик хийгээд үсэрч харайхаас гадна ядаж амьсгалын дасгалыг хийгээд бай гэж зөвлөж байна. Тэр нь юу юм гэхээр ханатлаа амьсгаа аваад хэсэг түгжих дараа нь ширхэг ч агаар үлдээлгүй алгуур амьсгаагаа шавхаж гаргах. Энийг бол хаа яваа газраа гэнэт санаад хийгээд байж болно ш дээ.
Өлсөж эрүүлжинэ гэдэг өлсгөлөн зарлахтай адилгүй, клизм тавьж, жингээ хасч буй тамирчин шиг зүдрэх ч шаардлагагүй. Зүгээр л ажлаа хийдгээ хийгээд явж байна.
Харин нэрсэн уснаас өөр юуг ч хоолой давуулж болохгүй. Бүр өлсөөд болохгүй бол жаахан зөгийн бал идчих. Энэнээс цааш харин бүү давраарай.

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Өөдрөг амьдрахаар өөрийгөө сойдог болжээ.

Монголчуудын хувьд жар хүрээд сая ухаармагцаа чад болдог тухай зүйр үг бий. Тэтвэл хүний биений амьдрах дундаж потенциаль 120 жил хавьцаа гэлцэх юм. Тэгж зуу гарч үхэж өгөхгүй зөнөглөх нь ч яамай. Ядаж наян тавныхаа төрсөн өдрийг зад тэмдэглэчих юмсан. Ялангуяа эмэгтэйчүүд, бүсгүйчүүд залуу үетэйгээ зууралдаж, арга ядахдаа насаа хүртэл нууж тарчилдаг.
Эрүүл саруул, урт удаан явахын тулд өөртөө зав цаг гарган, биеэ чагнаж бөөцийлж, зарим тохиолдолд өөрийгөө ялах хэмжээний тэсвэр хатуужлыг амьдрал бидэнд тул-гамдаж байна. Энэ тухай санаанууд явдагийг заримаас нь сонирхов.
Саявтар Поль Брег гэдэг америк өвгөн бараг мөн-хөрөхөө алдсан гэдэг. Харамсалтай нь тэрээр 1980-аад онд усанд живээд нас байсан. 95-тай гэхэд бүх эрхтэн нь цоо эрүүл, дөч гарч яваа болов уу гэмээр овор багатай явсан энэ эрийн амжилтын нууц нь ердөө л өлссөний үр дүн байжээ.
Эх орны дайны үед хүмүүс үй олноороо өлсгөлөнгөөр үхдэг байсан бол өнөө цатгалангаар явчихдаг болсон гэнэ шүү. Огт санаанд оромгүй юм.
Өдөр болгон ширээ дүүргэсэн шарсан өндөг, хуурсан хиам, тарган хавирга, чихэртэй боов, цөцгий тосоор хал-гиж, гулгих нь өлөн байхаас долоон дор гэж номлогчид
Олон.
Хүний бие рүү нэвтрэн орогч хүнс хийгээд бусад хүчин зүйлс орчин үед бие организмыг зориулалтын бусаар хоронд нэвчүүлдэг болсон гэнэ.
Амьсгалдаг агаар гэхэд л угаар, залгилдаг ус нь угаадас байхад хүн эрүүл удаан тэсэхгүй нь ойлгомжтой. Манай эвдэрхий зам машин засварчдыг ажилтай болгодог шиг барууны утаа ихтэй шигүү хотуудад эмнэлэг, эмч нар илүүтэй зоолдог. Гадаадын ихэнх томоохон хотуудын крантны усыг түүхиигээр нь уухыг хориглодог. Энэ нь цэвэрлэх байгууламжаар дахин дахин эргэлдүүлсээр байгаад сүүлдээ бүр дий-лэхээ байхаар нь хлормины уусмал шингээж буцааж илгээдэгтэй холбоотой юм.
Ер нь нэрмэл биш л бол ус гаднаа тунгалаг авч ямар нэгэн бодистой уусмалжсан тэр нь биенд янз бүрээр нөлөөлнө. Төрөл бүрийн рашааныг бас л нэг хольцтой хор гэх хүн тааралддаг. Тийм тул эмчийн зөвлөгөөг харгалзан рашаан усанд хандах нь зөв байх.
Газар тариаланчдын ургацандаа хэрхэн ханддаг хөгжлөөс шалтгаалан бидний иддэг хүнс нуль хороон нэвчсэн гэлцдэг. Ургацыг арвижуулахын тулд химийн бордоог замбараагүй цацдаг. Ерөнхийд нь парафин хэмээ-дэг химийн урвалд орсон төмс, алим гаднаа биерхүү, өнгөлөг, угаагаад, хальсыг нь хуссан ч, чанаад нэмэргүй, муутгахаас сэргийлеэн, гоё өнгетэй болгосон зэрэг хүний анхаарал татсан супер ургацын химийн найрлагыг боловеруулах эрхтэн хүний биед байхгүй. Тэгсэн мөртлөө биенээс гарч явахгүй тухлан үлдэж нэгэн цагт гай тарина. Манайхан гурван цагаанаас хол яв гэдэг дээ. Өөх чихрийг хүмүүс ойлгоод багасгаад эхэлж. Архи уудаг хүмүүс чихрэнд дургүй. Тэр нь ойлгомжтой. Нэг шил архи нэг кило чихрээс ч илүү сахарлагын туйл юм чинь. Харин давсны хорыг арай бүрхэг тайлбарласан байдаг. Яг нарийндаа бол ямар ч давсанд витамин байхгүй натри, кали, гэсэн химийн бодис. Кали нь хүн амьтанд бага зэрэг хэрэг болдог. Ту-хайлбал, яс хэврэгшихээс хамгаалах зэрэг. Иодтой давсыг халбага халбагаар нь идэж ухаантай болно гэдэг нь зүгээр л наймааны реклам. Хүн анхнаасаа давс иддэггүй байсан гэж түүхэнд тэмдэг-лэжээ. Хожим хүн анх тамхинд орохдоо эвгүй хахаж цацдаг шиг давсанд ярвайж гашуу оргиулсаар нэг л мэдэхэд давсгүй хоол хоолойгоор давахаа больсон. Их давсархаг аягалах нь нэг төрлийн гаж дон юм уу даа. Хүнсэнд хангалттай зали, натри байсаар атал нэмж давсалсан ногоо, халиар зажлах нь ховдог алхам юм. Их хэмжээгээр давс гэдсэнд орохоор ходоод дотроос халуу шатаж ус нэхнэ.
Хүний бие зарим талаараа маш энгийн. Тухайлбал, давс их хэрэглэхээр түүнийг нь бөөр тунардаг гэнэ. Настай хүний хэл хавагнасан байдгийн учрыг ингэж тайлбарлах юм.
Фермерүүд үнээндээ бор давс их өгнө. Үнээ цангаж илүү их ус ууна. Үр дүнд сүү сааль арвин гарна. Туулын голоос нэмээгүй л болохоос адилхан усархаг, гашуун сүүг хэрэглэгчид худалдан авна. Аливаа юманд норм хэмжээ бий. Бид энд өдөрт ойролцоогоор нэг грамм давс хүрэлцээтэй. Энэ нь хоолондоо халбага халбагаар нь цацдаг хэмжээнээс 20 дахин бага хэрэглээ гэсэн үг. За тэгээд исгэсэн хөөсөн мантуу буюу гурилан бүтээгдэхүүнийг хүн төрөлхтен түрүүчээсээ нохойд хаяад эхэллээ.
Энэ мэт есөн жорын хүнс хоол хоолойгоор даваад хошногоор гартлаа арав гаран метр замыг гэдеэн дотор туулна. Тэр явцад шим тэ-жээл нь үлдэж хэрэггүй нь гарна л даа. Харин химийн бодис нь давс нь чихэр нь өөх тос нь үлдэж хүнийг таргалуулж, эв хавгүй амьтан болгож орхидог. Эдгээр гурван цагаан бидэнд хэр хорогдонгуй байдгийг эргэн тойрон дахь мяраалаг найз нараасаа харж болно. Энэ бол буяны тарга яавч биш. Хөдөлгөөн хийхгүйгээр хүнс ам руу хийх нь эхэндээ монжсон үйлдэл авч яваандаа идсэн хоол шингэж задралгүй ялзарч хороор дүүрдэг. Нүүр амаар юм гарах, үрчийж хорчийх нь архи тамхи төдийгүй идсэн шүүж бардаггүй. Хужир устай хамтран биенд нэвчиж зүгээр л өвдөгнөөс доош уусантай холбоотой.
Ийнхүү заримыг нь хүний амьдралын туршлага төдийгүй анагаах ухаан зориудын өлсөх эмчилгээнд анхаарлаа хандуулаад байгаа гэнэ.
Мацаг барих, хоол хүнсэнд хэмнэлттэй энэ эмчилгээг хийж хүчрэхгүй хэн байх билээ. Хэрэв та аль нэг дур-тай цагаасаа эхлэн өлссүгэй хэмээн шийдвээс яг 24 ца-гийн дотор хэлэн дээрээ юм тавилгүи дараа өдриинхөө ойг хүргэх горимтой. Энэ хуга-цаанд зөвхөн нэрмэл уе буюу бороо цасаар ханатлаа ун-даална. Ажил төрөлтэй бол тэрнийгээ хийгээд л ганц өдөр өлсчих.
24 цагийн дотор биеид шингэсэн нэлээдгүй бохир шээс, өтгөнөөр дамжин гадаг-шилж дажгүй эрүүлждэг гэнэ шүү. Ухаандаа дотоод эрхтэндээ их цэвэрлэгээ хийж буй гэсэн үг. Бидний өнөөгийн орчин дахь идэж уусан хүнс дээр хэлеэнчлэн асар их бохирдсон байдаг тул ингэхээс өөр гарцгүйг эмч нар зөв-лөж байна. Мэдээж жин хөн-гөрч шавхран гоолиг байх үүдийг нээнэ.
Дотроос ялзрах элдэв эвгүй үнэрүүд дахин дахин өлсөөд дадахаар ор сураггүй арилин одож бие ариусдаг гэж шашныхан ч хэлдэг нь ортой. Цааш нь бүр даваръя гэвэл 48, 72 цагийн өлгөлөн рүү орж завсар зайнд нь байцаа, манжин, лууванг түүхийгээр нь хоолонд хэрэглэвэл машин дор орчихгүй бол хэд л бол хэд насалдаг гэнэ дээ. Гэхдээ Монгол орны эре тэрс хатуу цаг уур гэж нэг юм бий. Тэгэхээр өвөл энэ нь бүтэмж муутай болов уу. Одоо энэ хар халуунд бол хэдэн өдрөөр ч хамаагүй өлсөөд хэвтэж болмоор. Нөөшилсөн, консерволсон мах, ногоо, давсалсан өөхтэй хоол ундыг хэрэглэсний дараа ямар нэгэн биеийн хүчний хөдөлгөөн хийж өрөө төлөх ёстойг мартдаг. Хөдөлгөөний сонго-дог хэлбэр нь явган алхах ёстой. Хоёр хөлний нийт 26 бүлэг яс үргэлж хөдөлгөөн хийхийг нэхдэг. Түүнийг үл биелүүлснээр дороосоо өтөлж эхэлдэг. Яс хөдлөлгүй байсаар зэвэреэн төмөр мэт болон бүх биеийг доголдуулах эхийг тавьдаг. Эрүүл мэндийн дасгал нь заавал гимнастик хийгээд үсэрч харайхаас гадна ядаж амьсгалын дасгалыг хийгээд бай гэж зөвлөж байна. Тэр нь юу юм гэхээр ханатлаа амьсгаа аваад хэсэг түгжих дараа нь ширхэг ч агаар үлдээлгүй алгуур амьсгаагаа шавхаж гаргах. Энийг бол хаа яваа газраа гэнэт санаад хийгээд байж болно ш дээ.
Өлсөж эрүүлжинэ гэдэг өлсгөлөн зарлахтай адилгүй, клизм тавьж, жингээ хасч буй тамирчин шиг зүдрэх ч шаардлагагүй. Зүгээр л ажлаа хийдгээ хийгээд явж байна.
Харин нэрсэн уснаас өөр юуг ч хоолой давуулж болохгүй. Бүр өлсөөд болохгүй бол жаахан зөгийн бал идчих. Энэнээс цааш харин бүү давраарай.

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button