Цайг хоолны дараа уух нь эрүүл мэндэд муу

-Таныг тураалд орсон өвчтөнд ямар ч эм тариа хэрэглэхгүйгээр зөвхөн цайгаар эмчилдэг гэж сонс-лоо. Цайны жорыг та өөрөө боловсруулдаг юм уу? Одоогоор хичнээн хүнийг эмчлээд байгаа вэ?
-Манайд өвчиний улмаас тураалд орсон хүмүүс их бий. Ийм тохиолдолд зөвхөн тэ-жээлийн зориулалттай цай, хоолоор эмчилдэг юм. Харин цайныхаа жорыг би өөрөө уламжлалт анагаах ухааны аргаар боловсруулсан. Одоогоор 60 гаруй хүнийг эмчиллээ.
-Хэд орчим насны хүмүүс энэ аргаар эмчлүүлж байна вэ?
-Ихэвчлэн залуухан эмэгтэйчүүд, хөгшчүүл эмчлүүлэх нь элбэг байдаг. Энэ нь одоогийн нийгмийн зах зээлд эмэгтэйчүүдийн үүрэг роль их болсонтой холбоотой байж болох юм.
-Цайныхаа жорын талаар ярьж өгөхгүй юу? Хэдий хугацаанд, ямар аргаар яаж чанаж болох вэ?
-Юуны өмнө гэрийн нөх-цөлд цай чанахдаа усаа сайн буцалгах шаардлагатай. Ингэснээр цай, хоолны уены хий гардаг. Харин эмчилгээний зориулалттай цайг чанахын тулд 2.5 летр усыг сайтар буцалгасны дараа хандыг нь хийнэ. Мөн сайтар угаасан 200 грамм шар будааг хийж чанана. Хамгийн сүүлд 0.5 летр сүү, казах гар аргаар бэлтгэсэн шар тосыг хийж удаан, зөөлөн самарвал цай өтгөн шаргал болдог.
Даралт ихтэй хүмүүс энэтхэг цайг (Индийский) уух нь тохиромжтой. Харин цус багатай бол манайхны хэрэг-лэдэг дугуй булант цайг хэ-рэглэвэл зохимжтой.
-Ер нь казахуудыг их өтгөн шаргал цай чанадаг, цайсаг улс гэлцдэг. Тэгэхээр цай хүний эрүүл мэн-дэд хэр ашигтай бол? Казах ардын цай юугаараа ялгаатай бэ?
-Цай нь судас тэлэх, алжаал тайлж тайвшруулах үйлчилгээтэй. Казахууд цай, хоолыг удаан хугацаагаар буцалгадаг. Тэд цайндаа калампир (монголчилбол хатаасан цэцэг) гэх цэцгийг хийж буцалгадаг. Энэ өвс хөлөргөдгөөс гадна судасны ханыг бэхжүүлдэг. Уг хатаасан цэцэг нь ширхэгтэй ургамал байдаг тул түүнийг цайнд сондгой тоогоор хийдэг юм. Ихэвчлэн долоон ширхэгийг хийдэг. Энэ нь уламжлалт анагаах ухаанд сондгой тоог хэрэглэдэгтэй холбоотой бо-лов уу. Хэдийгээр цай алжаал, цангаа тайлдаг ч хоолтой хамт хэрэглэвэл хоолны найрлаганд байгаа төмрийн шингэсийг дарангуйлдаг тул цус багадалтад орох магад-лалтай. Түүнээс гадна цайг их хэмжээгээр уувал эрт хөг-ширдөг. Иймд цайг хоолтой хамт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөмөөр байна.
-Танаас казахуудын зан заншилтай холбоотой бас нэг зүйл асуумаар байна. Тэд эрэгтэй хүүхдийн хөв-чийг тасалдаг. Энэ нь ямар ач холбогдолтой юм бэ?
-Үүнийг манайхан Сүндет гэж нэрлэдэг. Сүндет мусальман шашинтай хү-мүүст байдаг үйлдэл юм. Эрчүүдийг бага наснаас сүнде-тэд оруулдаг нь уламжлалт зан заншил. Энэ нь илүүдэл арьсыг авч хаях юм. Илүүдэл арьсны завсарт нян орж бо-хирдуулдаг тул халдварт өв-чин үүегэдэг. Энэ нь ариун цэвэрт нэн ач холбогдолтой.
(өдрийн сонин 2004.11.22 288)

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Цайг хоолны дараа уух нь эрүүл мэндэд муу

-Таныг тураалд орсон өвчтөнд ямар ч эм тариа хэрэглэхгүйгээр зөвхөн цайгаар эмчилдэг гэж сонс-лоо. Цайны жорыг та өөрөө боловсруулдаг юм уу? Одоогоор хичнээн хүнийг эмчлээд байгаа вэ?
-Манайд өвчиний улмаас тураалд орсон хүмүүс их бий. Ийм тохиолдолд зөвхөн тэ-жээлийн зориулалттай цай, хоолоор эмчилдэг юм. Харин цайныхаа жорыг би өөрөө уламжлалт анагаах ухааны аргаар боловсруулсан. Одоогоор 60 гаруй хүнийг эмчиллээ.
-Хэд орчим насны хүмүүс энэ аргаар эмчлүүлж байна вэ?
-Ихэвчлэн залуухан эмэгтэйчүүд, хөгшчүүл эмчлүүлэх нь элбэг байдаг. Энэ нь одоогийн нийгмийн зах зээлд эмэгтэйчүүдийн үүрэг роль их болсонтой холбоотой байж болох юм.
-Цайныхаа жорын талаар ярьж өгөхгүй юу? Хэдий хугацаанд, ямар аргаар яаж чанаж болох вэ?
-Юуны өмнө гэрийн нөх-цөлд цай чанахдаа усаа сайн буцалгах шаардлагатай. Ингэснээр цай, хоолны уены хий гардаг. Харин эмчилгээний зориулалттай цайг чанахын тулд 2.5 летр усыг сайтар буцалгасны дараа хандыг нь хийнэ. Мөн сайтар угаасан 200 грамм шар будааг хийж чанана. Хамгийн сүүлд 0.5 летр сүү, казах гар аргаар бэлтгэсэн шар тосыг хийж удаан, зөөлөн самарвал цай өтгөн шаргал болдог.
Даралт ихтэй хүмүүс энэтхэг цайг (Индийский) уух нь тохиромжтой. Харин цус багатай бол манайхны хэрэг-лэдэг дугуй булант цайг хэ-рэглэвэл зохимжтой.
-Ер нь казахуудыг их өтгөн шаргал цай чанадаг, цайсаг улс гэлцдэг. Тэгэхээр цай хүний эрүүл мэн-дэд хэр ашигтай бол? Казах ардын цай юугаараа ялгаатай бэ?
-Цай нь судас тэлэх, алжаал тайлж тайвшруулах үйлчилгээтэй. Казахууд цай, хоолыг удаан хугацаагаар буцалгадаг. Тэд цайндаа калампир (монголчилбол хатаасан цэцэг) гэх цэцгийг хийж буцалгадаг. Энэ өвс хөлөргөдгөөс гадна судасны ханыг бэхжүүлдэг. Уг хатаасан цэцэг нь ширхэгтэй ургамал байдаг тул түүнийг цайнд сондгой тоогоор хийдэг юм. Ихэвчлэн долоон ширхэгийг хийдэг. Энэ нь уламжлалт анагаах ухаанд сондгой тоог хэрэглэдэгтэй холбоотой бо-лов уу. Хэдийгээр цай алжаал, цангаа тайлдаг ч хоолтой хамт хэрэглэвэл хоолны найрлаганд байгаа төмрийн шингэсийг дарангуйлдаг тул цус багадалтад орох магад-лалтай. Түүнээс гадна цайг их хэмжээгээр уувал эрт хөг-ширдөг. Иймд цайг хоолтой хамт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөмөөр байна.
-Танаас казахуудын зан заншилтай холбоотой бас нэг зүйл асуумаар байна. Тэд эрэгтэй хүүхдийн хөв-чийг тасалдаг. Энэ нь ямар ач холбогдолтой юм бэ?
-Үүнийг манайхан Сүндет гэж нэрлэдэг. Сүндет мусальман шашинтай хү-мүүст байдаг үйлдэл юм. Эрчүүдийг бага наснаас сүнде-тэд оруулдаг нь уламжлалт зан заншил. Энэ нь илүүдэл арьсыг авч хаях юм. Илүүдэл арьсны завсарт нян орж бо-хирдуулдаг тул халдварт өв-чин үүегэдэг. Энэ нь ариун цэвэрт нэн ач холбогдолтой.
(өдрийн сонин 2004.11.22 288)

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Цайг хоолны дараа уух нь эрүүл мэндэд муу

-Таныг тураалд орсон өвчтөнд ямар ч эм тариа хэрэглэхгүйгээр зөвхөн цайгаар эмчилдэг гэж сонс-лоо. Цайны жорыг та өөрөө боловсруулдаг юм уу? Одоогоор хичнээн хүнийг эмчлээд байгаа вэ?
-Манайд өвчиний улмаас тураалд орсон хүмүүс их бий. Ийм тохиолдолд зөвхөн тэ-жээлийн зориулалттай цай, хоолоор эмчилдэг юм. Харин цайныхаа жорыг би өөрөө уламжлалт анагаах ухааны аргаар боловсруулсан. Одоогоор 60 гаруй хүнийг эмчиллээ.
-Хэд орчим насны хүмүүс энэ аргаар эмчлүүлж байна вэ?
-Ихэвчлэн залуухан эмэгтэйчүүд, хөгшчүүл эмчлүүлэх нь элбэг байдаг. Энэ нь одоогийн нийгмийн зах зээлд эмэгтэйчүүдийн үүрэг роль их болсонтой холбоотой байж болох юм.
-Цайныхаа жорын талаар ярьж өгөхгүй юу? Хэдий хугацаанд, ямар аргаар яаж чанаж болох вэ?
-Юуны өмнө гэрийн нөх-цөлд цай чанахдаа усаа сайн буцалгах шаардлагатай. Ингэснээр цай, хоолны уены хий гардаг. Харин эмчилгээний зориулалттай цайг чанахын тулд 2.5 летр усыг сайтар буцалгасны дараа хандыг нь хийнэ. Мөн сайтар угаасан 200 грамм шар будааг хийж чанана. Хамгийн сүүлд 0.5 летр сүү, казах гар аргаар бэлтгэсэн шар тосыг хийж удаан, зөөлөн самарвал цай өтгөн шаргал болдог.
Даралт ихтэй хүмүүс энэтхэг цайг (Индийский) уух нь тохиромжтой. Харин цус багатай бол манайхны хэрэг-лэдэг дугуй булант цайг хэ-рэглэвэл зохимжтой.
-Ер нь казахуудыг их өтгөн шаргал цай чанадаг, цайсаг улс гэлцдэг. Тэгэхээр цай хүний эрүүл мэн-дэд хэр ашигтай бол? Казах ардын цай юугаараа ялгаатай бэ?
-Цай нь судас тэлэх, алжаал тайлж тайвшруулах үйлчилгээтэй. Казахууд цай, хоолыг удаан хугацаагаар буцалгадаг. Тэд цайндаа калампир (монголчилбол хатаасан цэцэг) гэх цэцгийг хийж буцалгадаг. Энэ өвс хөлөргөдгөөс гадна судасны ханыг бэхжүүлдэг. Уг хатаасан цэцэг нь ширхэгтэй ургамал байдаг тул түүнийг цайнд сондгой тоогоор хийдэг юм. Ихэвчлэн долоон ширхэгийг хийдэг. Энэ нь уламжлалт анагаах ухаанд сондгой тоог хэрэглэдэгтэй холбоотой бо-лов уу. Хэдийгээр цай алжаал, цангаа тайлдаг ч хоолтой хамт хэрэглэвэл хоолны найрлаганд байгаа төмрийн шингэсийг дарангуйлдаг тул цус багадалтад орох магад-лалтай. Түүнээс гадна цайг их хэмжээгээр уувал эрт хөг-ширдөг. Иймд цайг хоолтой хамт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөмөөр байна.
-Танаас казахуудын зан заншилтай холбоотой бас нэг зүйл асуумаар байна. Тэд эрэгтэй хүүхдийн хөв-чийг тасалдаг. Энэ нь ямар ач холбогдолтой юм бэ?
-Үүнийг манайхан Сүндет гэж нэрлэдэг. Сүндет мусальман шашинтай хү-мүүст байдаг үйлдэл юм. Эрчүүдийг бага наснаас сүнде-тэд оруулдаг нь уламжлалт зан заншил. Энэ нь илүүдэл арьсыг авч хаях юм. Илүүдэл арьсны завсарт нян орж бо-хирдуулдаг тул халдварт өв-чин үүегэдэг. Энэ нь ариун цэвэрт нэн ач холбогдолтой.
(өдрийн сонин 2004.11.22 288)

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Цайг хоолны дараа уух нь эрүүл мэндэд муу

-Таныг тураалд орсон өвчтөнд ямар ч эм тариа хэрэглэхгүйгээр зөвхөн цайгаар эмчилдэг гэж сонс-лоо. Цайны жорыг та өөрөө боловсруулдаг юм уу? Одоогоор хичнээн хүнийг эмчлээд байгаа вэ?
-Манайд өвчиний улмаас тураалд орсон хүмүүс их бий. Ийм тохиолдолд зөвхөн тэ-жээлийн зориулалттай цай, хоолоор эмчилдэг юм. Харин цайныхаа жорыг би өөрөө уламжлалт анагаах ухааны аргаар боловсруулсан. Одоогоор 60 гаруй хүнийг эмчиллээ.
-Хэд орчим насны хүмүүс энэ аргаар эмчлүүлж байна вэ?
-Ихэвчлэн залуухан эмэгтэйчүүд, хөгшчүүл эмчлүүлэх нь элбэг байдаг. Энэ нь одоогийн нийгмийн зах зээлд эмэгтэйчүүдийн үүрэг роль их болсонтой холбоотой байж болох юм.
-Цайныхаа жорын талаар ярьж өгөхгүй юу? Хэдий хугацаанд, ямар аргаар яаж чанаж болох вэ?
-Юуны өмнө гэрийн нөх-цөлд цай чанахдаа усаа сайн буцалгах шаардлагатай. Ингэснээр цай, хоолны уены хий гардаг. Харин эмчилгээний зориулалттай цайг чанахын тулд 2.5 летр усыг сайтар буцалгасны дараа хандыг нь хийнэ. Мөн сайтар угаасан 200 грамм шар будааг хийж чанана. Хамгийн сүүлд 0.5 летр сүү, казах гар аргаар бэлтгэсэн шар тосыг хийж удаан, зөөлөн самарвал цай өтгөн шаргал болдог.
Даралт ихтэй хүмүүс энэтхэг цайг (Индийский) уух нь тохиромжтой. Харин цус багатай бол манайхны хэрэг-лэдэг дугуй булант цайг хэ-рэглэвэл зохимжтой.
-Ер нь казахуудыг их өтгөн шаргал цай чанадаг, цайсаг улс гэлцдэг. Тэгэхээр цай хүний эрүүл мэн-дэд хэр ашигтай бол? Казах ардын цай юугаараа ялгаатай бэ?
-Цай нь судас тэлэх, алжаал тайлж тайвшруулах үйлчилгээтэй. Казахууд цай, хоолыг удаан хугацаагаар буцалгадаг. Тэд цайндаа калампир (монголчилбол хатаасан цэцэг) гэх цэцгийг хийж буцалгадаг. Энэ өвс хөлөргөдгөөс гадна судасны ханыг бэхжүүлдэг. Уг хатаасан цэцэг нь ширхэгтэй ургамал байдаг тул түүнийг цайнд сондгой тоогоор хийдэг юм. Ихэвчлэн долоон ширхэгийг хийдэг. Энэ нь уламжлалт анагаах ухаанд сондгой тоог хэрэглэдэгтэй холбоотой бо-лов уу. Хэдийгээр цай алжаал, цангаа тайлдаг ч хоолтой хамт хэрэглэвэл хоолны найрлаганд байгаа төмрийн шингэсийг дарангуйлдаг тул цус багадалтад орох магад-лалтай. Түүнээс гадна цайг их хэмжээгээр уувал эрт хөг-ширдөг. Иймд цайг хоолтой хамт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөмөөр байна.
-Танаас казахуудын зан заншилтай холбоотой бас нэг зүйл асуумаар байна. Тэд эрэгтэй хүүхдийн хөв-чийг тасалдаг. Энэ нь ямар ач холбогдолтой юм бэ?
-Үүнийг манайхан Сүндет гэж нэрлэдэг. Сүндет мусальман шашинтай хү-мүүст байдаг үйлдэл юм. Эрчүүдийг бага наснаас сүнде-тэд оруулдаг нь уламжлалт зан заншил. Энэ нь илүүдэл арьсыг авч хаях юм. Илүүдэл арьсны завсарт нян орж бо-хирдуулдаг тул халдварт өв-чин үүегэдэг. Энэ нь ариун цэвэрт нэн ач холбогдолтой.
(өдрийн сонин 2004.11.22 288)

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Цайг хоолны дараа уух нь эрүүл мэндэд муу

-Таныг тураалд орсон өвчтөнд ямар ч эм тариа хэрэглэхгүйгээр зөвхөн цайгаар эмчилдэг гэж сонс-лоо. Цайны жорыг та өөрөө боловсруулдаг юм уу? Одоогоор хичнээн хүнийг эмчлээд байгаа вэ?
-Манайд өвчиний улмаас тураалд орсон хүмүүс их бий. Ийм тохиолдолд зөвхөн тэ-жээлийн зориулалттай цай, хоолоор эмчилдэг юм. Харин цайныхаа жорыг би өөрөө уламжлалт анагаах ухааны аргаар боловсруулсан. Одоогоор 60 гаруй хүнийг эмчиллээ.
-Хэд орчим насны хүмүүс энэ аргаар эмчлүүлж байна вэ?
-Ихэвчлэн залуухан эмэгтэйчүүд, хөгшчүүл эмчлүүлэх нь элбэг байдаг. Энэ нь одоогийн нийгмийн зах зээлд эмэгтэйчүүдийн үүрэг роль их болсонтой холбоотой байж болох юм.
-Цайныхаа жорын талаар ярьж өгөхгүй юу? Хэдий хугацаанд, ямар аргаар яаж чанаж болох вэ?
-Юуны өмнө гэрийн нөх-цөлд цай чанахдаа усаа сайн буцалгах шаардлагатай. Ингэснээр цай, хоолны уены хий гардаг. Харин эмчилгээний зориулалттай цайг чанахын тулд 2.5 летр усыг сайтар буцалгасны дараа хандыг нь хийнэ. Мөн сайтар угаасан 200 грамм шар будааг хийж чанана. Хамгийн сүүлд 0.5 летр сүү, казах гар аргаар бэлтгэсэн шар тосыг хийж удаан, зөөлөн самарвал цай өтгөн шаргал болдог.
Даралт ихтэй хүмүүс энэтхэг цайг (Индийский) уух нь тохиромжтой. Харин цус багатай бол манайхны хэрэг-лэдэг дугуй булант цайг хэ-рэглэвэл зохимжтой.
-Ер нь казахуудыг их өтгөн шаргал цай чанадаг, цайсаг улс гэлцдэг. Тэгэхээр цай хүний эрүүл мэн-дэд хэр ашигтай бол? Казах ардын цай юугаараа ялгаатай бэ?
-Цай нь судас тэлэх, алжаал тайлж тайвшруулах үйлчилгээтэй. Казахууд цай, хоолыг удаан хугацаагаар буцалгадаг. Тэд цайндаа калампир (монголчилбол хатаасан цэцэг) гэх цэцгийг хийж буцалгадаг. Энэ өвс хөлөргөдгөөс гадна судасны ханыг бэхжүүлдэг. Уг хатаасан цэцэг нь ширхэгтэй ургамал байдаг тул түүнийг цайнд сондгой тоогоор хийдэг юм. Ихэвчлэн долоон ширхэгийг хийдэг. Энэ нь уламжлалт анагаах ухаанд сондгой тоог хэрэглэдэгтэй холбоотой бо-лов уу. Хэдийгээр цай алжаал, цангаа тайлдаг ч хоолтой хамт хэрэглэвэл хоолны найрлаганд байгаа төмрийн шингэсийг дарангуйлдаг тул цус багадалтад орох магад-лалтай. Түүнээс гадна цайг их хэмжээгээр уувал эрт хөг-ширдөг. Иймд цайг хоолтой хамт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөмөөр байна.
-Танаас казахуудын зан заншилтай холбоотой бас нэг зүйл асуумаар байна. Тэд эрэгтэй хүүхдийн хөв-чийг тасалдаг. Энэ нь ямар ач холбогдолтой юм бэ?
-Үүнийг манайхан Сүндет гэж нэрлэдэг. Сүндет мусальман шашинтай хү-мүүст байдаг үйлдэл юм. Эрчүүдийг бага наснаас сүнде-тэд оруулдаг нь уламжлалт зан заншил. Энэ нь илүүдэл арьсыг авч хаях юм. Илүүдэл арьсны завсарт нян орж бо-хирдуулдаг тул халдварт өв-чин үүегэдэг. Энэ нь ариун цэвэрт нэн ач холбогдолтой.
(өдрийн сонин 2004.11.22 288)

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Цайг хоолны дараа уух нь эрүүл мэндэд муу

-Таныг тураалд орсон өвчтөнд ямар ч эм тариа хэрэглэхгүйгээр зөвхөн цайгаар эмчилдэг гэж сонс-лоо. Цайны жорыг та өөрөө боловсруулдаг юм уу? Одоогоор хичнээн хүнийг эмчлээд байгаа вэ?
-Манайд өвчиний улмаас тураалд орсон хүмүүс их бий. Ийм тохиолдолд зөвхөн тэ-жээлийн зориулалттай цай, хоолоор эмчилдэг юм. Харин цайныхаа жорыг би өөрөө уламжлалт анагаах ухааны аргаар боловсруулсан. Одоогоор 60 гаруй хүнийг эмчиллээ.
-Хэд орчим насны хүмүүс энэ аргаар эмчлүүлж байна вэ?
-Ихэвчлэн залуухан эмэгтэйчүүд, хөгшчүүл эмчлүүлэх нь элбэг байдаг. Энэ нь одоогийн нийгмийн зах зээлд эмэгтэйчүүдийн үүрэг роль их болсонтой холбоотой байж болох юм.
-Цайныхаа жорын талаар ярьж өгөхгүй юу? Хэдий хугацаанд, ямар аргаар яаж чанаж болох вэ?
-Юуны өмнө гэрийн нөх-цөлд цай чанахдаа усаа сайн буцалгах шаардлагатай. Ингэснээр цай, хоолны уены хий гардаг. Харин эмчилгээний зориулалттай цайг чанахын тулд 2.5 летр усыг сайтар буцалгасны дараа хандыг нь хийнэ. Мөн сайтар угаасан 200 грамм шар будааг хийж чанана. Хамгийн сүүлд 0.5 летр сүү, казах гар аргаар бэлтгэсэн шар тосыг хийж удаан, зөөлөн самарвал цай өтгөн шаргал болдог.
Даралт ихтэй хүмүүс энэтхэг цайг (Индийский) уух нь тохиромжтой. Харин цус багатай бол манайхны хэрэг-лэдэг дугуй булант цайг хэ-рэглэвэл зохимжтой.
-Ер нь казахуудыг их өтгөн шаргал цай чанадаг, цайсаг улс гэлцдэг. Тэгэхээр цай хүний эрүүл мэн-дэд хэр ашигтай бол? Казах ардын цай юугаараа ялгаатай бэ?
-Цай нь судас тэлэх, алжаал тайлж тайвшруулах үйлчилгээтэй. Казахууд цай, хоолыг удаан хугацаагаар буцалгадаг. Тэд цайндаа калампир (монголчилбол хатаасан цэцэг) гэх цэцгийг хийж буцалгадаг. Энэ өвс хөлөргөдгөөс гадна судасны ханыг бэхжүүлдэг. Уг хатаасан цэцэг нь ширхэгтэй ургамал байдаг тул түүнийг цайнд сондгой тоогоор хийдэг юм. Ихэвчлэн долоон ширхэгийг хийдэг. Энэ нь уламжлалт анагаах ухаанд сондгой тоог хэрэглэдэгтэй холбоотой бо-лов уу. Хэдийгээр цай алжаал, цангаа тайлдаг ч хоолтой хамт хэрэглэвэл хоолны найрлаганд байгаа төмрийн шингэсийг дарангуйлдаг тул цус багадалтад орох магад-лалтай. Түүнээс гадна цайг их хэмжээгээр уувал эрт хөг-ширдөг. Иймд цайг хоолтой хамт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөмөөр байна.
-Танаас казахуудын зан заншилтай холбоотой бас нэг зүйл асуумаар байна. Тэд эрэгтэй хүүхдийн хөв-чийг тасалдаг. Энэ нь ямар ач холбогдолтой юм бэ?
-Үүнийг манайхан Сүндет гэж нэрлэдэг. Сүндет мусальман шашинтай хү-мүүст байдаг үйлдэл юм. Эрчүүдийг бага наснаас сүнде-тэд оруулдаг нь уламжлалт зан заншил. Энэ нь илүүдэл арьсыг авч хаях юм. Илүүдэл арьсны завсарт нян орж бо-хирдуулдаг тул халдварт өв-чин үүегэдэг. Энэ нь ариун цэвэрт нэн ач холбогдолтой.
(өдрийн сонин 2004.11.22 288)

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Цайг хоолны дараа уух нь эрүүл мэндэд муу

-Таныг тураалд орсон өвчтөнд ямар ч эм тариа хэрэглэхгүйгээр зөвхөн цайгаар эмчилдэг гэж сонс-лоо. Цайны жорыг та өөрөө боловсруулдаг юм уу? Одоогоор хичнээн хүнийг эмчлээд байгаа вэ?
-Манайд өвчиний улмаас тураалд орсон хүмүүс их бий. Ийм тохиолдолд зөвхөн тэ-жээлийн зориулалттай цай, хоолоор эмчилдэг юм. Харин цайныхаа жорыг би өөрөө уламжлалт анагаах ухааны аргаар боловсруулсан. Одоогоор 60 гаруй хүнийг эмчиллээ.
-Хэд орчим насны хүмүүс энэ аргаар эмчлүүлж байна вэ?
-Ихэвчлэн залуухан эмэгтэйчүүд, хөгшчүүл эмчлүүлэх нь элбэг байдаг. Энэ нь одоогийн нийгмийн зах зээлд эмэгтэйчүүдийн үүрэг роль их болсонтой холбоотой байж болох юм.
-Цайныхаа жорын талаар ярьж өгөхгүй юу? Хэдий хугацаанд, ямар аргаар яаж чанаж болох вэ?
-Юуны өмнө гэрийн нөх-цөлд цай чанахдаа усаа сайн буцалгах шаардлагатай. Ингэснээр цай, хоолны уены хий гардаг. Харин эмчилгээний зориулалттай цайг чанахын тулд 2.5 летр усыг сайтар буцалгасны дараа хандыг нь хийнэ. Мөн сайтар угаасан 200 грамм шар будааг хийж чанана. Хамгийн сүүлд 0.5 летр сүү, казах гар аргаар бэлтгэсэн шар тосыг хийж удаан, зөөлөн самарвал цай өтгөн шаргал болдог.
Даралт ихтэй хүмүүс энэтхэг цайг (Индийский) уух нь тохиромжтой. Харин цус багатай бол манайхны хэрэг-лэдэг дугуй булант цайг хэ-рэглэвэл зохимжтой.
-Ер нь казахуудыг их өтгөн шаргал цай чанадаг, цайсаг улс гэлцдэг. Тэгэхээр цай хүний эрүүл мэн-дэд хэр ашигтай бол? Казах ардын цай юугаараа ялгаатай бэ?
-Цай нь судас тэлэх, алжаал тайлж тайвшруулах үйлчилгээтэй. Казахууд цай, хоолыг удаан хугацаагаар буцалгадаг. Тэд цайндаа калампир (монголчилбол хатаасан цэцэг) гэх цэцгийг хийж буцалгадаг. Энэ өвс хөлөргөдгөөс гадна судасны ханыг бэхжүүлдэг. Уг хатаасан цэцэг нь ширхэгтэй ургамал байдаг тул түүнийг цайнд сондгой тоогоор хийдэг юм. Ихэвчлэн долоон ширхэгийг хийдэг. Энэ нь уламжлалт анагаах ухаанд сондгой тоог хэрэглэдэгтэй холбоотой бо-лов уу. Хэдийгээр цай алжаал, цангаа тайлдаг ч хоолтой хамт хэрэглэвэл хоолны найрлаганд байгаа төмрийн шингэсийг дарангуйлдаг тул цус багадалтад орох магад-лалтай. Түүнээс гадна цайг их хэмжээгээр уувал эрт хөг-ширдөг. Иймд цайг хоолтой хамт хэрэглэхгүй байхыг зөвлөмөөр байна.
-Танаас казахуудын зан заншилтай холбоотой бас нэг зүйл асуумаар байна. Тэд эрэгтэй хүүхдийн хөв-чийг тасалдаг. Энэ нь ямар ач холбогдолтой юм бэ?
-Үүнийг манайхан Сүндет гэж нэрлэдэг. Сүндет мусальман шашинтай хү-мүүст байдаг үйлдэл юм. Эрчүүдийг бага наснаас сүнде-тэд оруулдаг нь уламжлалт зан заншил. Энэ нь илүүдэл арьсыг авч хаях юм. Илүүдэл арьсны завсарт нян орж бо-хирдуулдаг тул халдварт өв-чин үүегэдэг. Энэ нь ариун цэвэрт нэн ач холбогдолтой.
(өдрийн сонин 2004.11.22 288)

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button