Өвчтөний хооллолт

Өвчтөний хооллолт

Ходоодны шархтай хүний өвчин нь хөдөлсөн үед гол төлөв шингэн юмуу хагас шингэн хоол өгдөг. Ходоодны шүүсийг ихээр ялгаруулдаг хоол хүнсийг хасах шаардлагатай. Хатаасан улаан буудайн (цагаан) талх, ээдэм, махаа жигнэж болгодог хоол өгч болно. Max, загасны өтгөн шөл, шарсан мөөг, өөх тос ихтэй хүнс, кофе, халуун ногоотой хурц хоол, хар талх, согтууруулах ундаа, болгоогүй хүнсний ногоо хэрэглэж болохгүй. Давсны хэрэглээг аль болох багасгах хэрэгтэй.

Хагалгааны дараах хооллолт

Ходоодны үрэвсэлд (гастрит) ходоодны салст бүрхүүлийг цочроохгүй хэмжээнд ходоодны шүүсийг ялгаруулдаг хэвийн хоол хүнс хэрэглэж болно.

Цөсний гэрийн үрэвсэл (холецистит), нойр булчирхайн үрэвсэл (панкреатит) зэрэгт өөх тос,уураг, нүүрс усны хэрэглээг зохих хэмжээгээр хязгаарлах шаардлагатай. Ийм өвчтэй хүмүүсийн хоолыг чанаж юмуу ууранд жигнэж болгодог.

Ходоодны хагалгаанд орсоноос хойш 4-5 дахь өдрөөс эхлэн хурц биш 1 дүгээр хоол хэрэглэж эхэлж болно. Хоолонд өөх тос багатай, туранхай малын болоод тахианы мах хэрэглэнэ. Хоолонд хийх махаа угааж, жижиглэж хийгээд хоолондоо хэрэглэнэ. Энэ нь шингэн шөл хальсгүйгээр нь чанаж юмуу ууран дээр болгосон өндөг, туранхай тахиа юмуу малын махнаас гаргасан шингэн шөл, махны шингэн шөлөн дээр овьёосны хэмхдэс (геркулес) хийж чанасан зунгаг маягийн шөл, хүүхдийн будаа, хүүхдийн тэжээлд хэрэглэдэг цагаан будаа, гурвалжин будааны зутан (будаа нь 10%), кисель, жимс жимсгэний цэлцэгнүүр (желе); шинээр шахаад чихэртэй усаар шингэлсэн жимс жимсгэнийн шүүс; нохойн хошууны ханд; нимбэгтэй байхуу цай; хатаасан цагаан талх; цөцгийн тос, тараг зэргийг бага багаар хэрэглэж болно. Зутан чанаж байхдаа бага зэрэг сүү юмуу сүүний цөцгий хийж болно.

Эх сурвалж Анагаах арга билиг

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Өвчтөний хооллолт

Өвчтөний хооллолт

Ходоодны шархтай хүний өвчин нь хөдөлсөн үед гол төлөв шингэн юмуу хагас шингэн хоол өгдөг. Ходоодны шүүсийг ихээр ялгаруулдаг хоол хүнсийг хасах шаардлагатай. Хатаасан улаан буудайн (цагаан) талх, ээдэм, махаа жигнэж болгодог хоол өгч болно. Max, загасны өтгөн шөл, шарсан мөөг, өөх тос ихтэй хүнс, кофе, халуун ногоотой хурц хоол, хар талх, согтууруулах ундаа, болгоогүй хүнсний ногоо хэрэглэж болохгүй. Давсны хэрэглээг аль болох багасгах хэрэгтэй.

Хагалгааны дараах хооллолт

Ходоодны үрэвсэлд (гастрит) ходоодны салст бүрхүүлийг цочроохгүй хэмжээнд ходоодны шүүсийг ялгаруулдаг хэвийн хоол хүнс хэрэглэж болно.

Цөсний гэрийн үрэвсэл (холецистит), нойр булчирхайн үрэвсэл (панкреатит) зэрэгт өөх тос,уураг, нүүрс усны хэрэглээг зохих хэмжээгээр хязгаарлах шаардлагатай. Ийм өвчтэй хүмүүсийн хоолыг чанаж юмуу ууранд жигнэж болгодог.

Ходоодны хагалгаанд орсоноос хойш 4-5 дахь өдрөөс эхлэн хурц биш 1 дүгээр хоол хэрэглэж эхэлж болно. Хоолонд өөх тос багатай, туранхай малын болоод тахианы мах хэрэглэнэ. Хоолонд хийх махаа угааж, жижиглэж хийгээд хоолондоо хэрэглэнэ. Энэ нь шингэн шөл хальсгүйгээр нь чанаж юмуу ууран дээр болгосон өндөг, туранхай тахиа юмуу малын махнаас гаргасан шингэн шөл, махны шингэн шөлөн дээр овьёосны хэмхдэс (геркулес) хийж чанасан зунгаг маягийн шөл, хүүхдийн будаа, хүүхдийн тэжээлд хэрэглэдэг цагаан будаа, гурвалжин будааны зутан (будаа нь 10%), кисель, жимс жимсгэний цэлцэгнүүр (желе); шинээр шахаад чихэртэй усаар шингэлсэн жимс жимсгэнийн шүүс; нохойн хошууны ханд; нимбэгтэй байхуу цай; хатаасан цагаан талх; цөцгийн тос, тараг зэргийг бага багаар хэрэглэж болно. Зутан чанаж байхдаа бага зэрэг сүү юмуу сүүний цөцгий хийж болно.

Эх сурвалж Анагаах арга билиг

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Өвчтөний хооллолт

Өвчтөний хооллолт

Ходоодны шархтай хүний өвчин нь хөдөлсөн үед гол төлөв шингэн юмуу хагас шингэн хоол өгдөг. Ходоодны шүүсийг ихээр ялгаруулдаг хоол хүнсийг хасах шаардлагатай. Хатаасан улаан буудайн (цагаан) талх, ээдэм, махаа жигнэж болгодог хоол өгч болно. Max, загасны өтгөн шөл, шарсан мөөг, өөх тос ихтэй хүнс, кофе, халуун ногоотой хурц хоол, хар талх, согтууруулах ундаа, болгоогүй хүнсний ногоо хэрэглэж болохгүй. Давсны хэрэглээг аль болох багасгах хэрэгтэй.

Хагалгааны дараах хооллолт

Ходоодны үрэвсэлд (гастрит) ходоодны салст бүрхүүлийг цочроохгүй хэмжээнд ходоодны шүүсийг ялгаруулдаг хэвийн хоол хүнс хэрэглэж болно.

Цөсний гэрийн үрэвсэл (холецистит), нойр булчирхайн үрэвсэл (панкреатит) зэрэгт өөх тос,уураг, нүүрс усны хэрэглээг зохих хэмжээгээр хязгаарлах шаардлагатай. Ийм өвчтэй хүмүүсийн хоолыг чанаж юмуу ууранд жигнэж болгодог.

Ходоодны хагалгаанд орсоноос хойш 4-5 дахь өдрөөс эхлэн хурц биш 1 дүгээр хоол хэрэглэж эхэлж болно. Хоолонд өөх тос багатай, туранхай малын болоод тахианы мах хэрэглэнэ. Хоолонд хийх махаа угааж, жижиглэж хийгээд хоолондоо хэрэглэнэ. Энэ нь шингэн шөл хальсгүйгээр нь чанаж юмуу ууран дээр болгосон өндөг, туранхай тахиа юмуу малын махнаас гаргасан шингэн шөл, махны шингэн шөлөн дээр овьёосны хэмхдэс (геркулес) хийж чанасан зунгаг маягийн шөл, хүүхдийн будаа, хүүхдийн тэжээлд хэрэглэдэг цагаан будаа, гурвалжин будааны зутан (будаа нь 10%), кисель, жимс жимсгэний цэлцэгнүүр (желе); шинээр шахаад чихэртэй усаар шингэлсэн жимс жимсгэнийн шүүс; нохойн хошууны ханд; нимбэгтэй байхуу цай; хатаасан цагаан талх; цөцгийн тос, тараг зэргийг бага багаар хэрэглэж болно. Зутан чанаж байхдаа бага зэрэг сүү юмуу сүүний цөцгий хийж болно.

Эх сурвалж Анагаах арга билиг

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Өвчтөний хооллолт

Өвчтөний хооллолт

Ходоодны шархтай хүний өвчин нь хөдөлсөн үед гол төлөв шингэн юмуу хагас шингэн хоол өгдөг. Ходоодны шүүсийг ихээр ялгаруулдаг хоол хүнсийг хасах шаардлагатай. Хатаасан улаан буудайн (цагаан) талх, ээдэм, махаа жигнэж болгодог хоол өгч болно. Max, загасны өтгөн шөл, шарсан мөөг, өөх тос ихтэй хүнс, кофе, халуун ногоотой хурц хоол, хар талх, согтууруулах ундаа, болгоогүй хүнсний ногоо хэрэглэж болохгүй. Давсны хэрэглээг аль болох багасгах хэрэгтэй.

Хагалгааны дараах хооллолт

Ходоодны үрэвсэлд (гастрит) ходоодны салст бүрхүүлийг цочроохгүй хэмжээнд ходоодны шүүсийг ялгаруулдаг хэвийн хоол хүнс хэрэглэж болно.

Цөсний гэрийн үрэвсэл (холецистит), нойр булчирхайн үрэвсэл (панкреатит) зэрэгт өөх тос,уураг, нүүрс усны хэрэглээг зохих хэмжээгээр хязгаарлах шаардлагатай. Ийм өвчтэй хүмүүсийн хоолыг чанаж юмуу ууранд жигнэж болгодог.

Ходоодны хагалгаанд орсоноос хойш 4-5 дахь өдрөөс эхлэн хурц биш 1 дүгээр хоол хэрэглэж эхэлж болно. Хоолонд өөх тос багатай, туранхай малын болоод тахианы мах хэрэглэнэ. Хоолонд хийх махаа угааж, жижиглэж хийгээд хоолондоо хэрэглэнэ. Энэ нь шингэн шөл хальсгүйгээр нь чанаж юмуу ууран дээр болгосон өндөг, туранхай тахиа юмуу малын махнаас гаргасан шингэн шөл, махны шингэн шөлөн дээр овьёосны хэмхдэс (геркулес) хийж чанасан зунгаг маягийн шөл, хүүхдийн будаа, хүүхдийн тэжээлд хэрэглэдэг цагаан будаа, гурвалжин будааны зутан (будаа нь 10%), кисель, жимс жимсгэний цэлцэгнүүр (желе); шинээр шахаад чихэртэй усаар шингэлсэн жимс жимсгэнийн шүүс; нохойн хошууны ханд; нимбэгтэй байхуу цай; хатаасан цагаан талх; цөцгийн тос, тараг зэргийг бага багаар хэрэглэж болно. Зутан чанаж байхдаа бага зэрэг сүү юмуу сүүний цөцгий хийж болно.

Эх сурвалж Анагаах арга билиг

0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button